LES FONTS DELS RECORREGUTS DEL TRAIL FONTS DEL MONTSENY 2017

Segurament no trobareu una cursa amb tants “avituallaments”!
Una de les singularitats del Trail Fonts del Montseny són els seus recorreguts que a més del seu variat i exigent terreny, passa per múltiples fonts que aquesta muntanya ens dóna gràcies als aqüífers que conté. Encara que hi han fins a 19 fonts algunes es troben normalment sense aigua o queden molt tapades per fixar-se si estàs en plena cursa. Us destaquem les 10 fonts que creiem us poden ser més útils, per la seva ubicació i per la garantia que hi trobareu un bon raig.

Si voleu saber a quin quilòmetre us les trobareu, conèixer més a fons la seva història, curiositats… aqui trobareu tota la informació necessària:

1. FONT DELS VERNETS – Km 0,6 i Km 19,5 (Curta) 0 29,5 (Llarga)

La font rep el nom del nou veïnat urbanitzat a les darreries del segle XX, topònim que alhora recorda els verns que hi havia en aquesta zona d’horts al voltant del torrent que baixava del poble. Segurament d’anada ni la veureu. De tornada si esteu a les últimes… us podreu refrescar per afrontar l’últim tram d’escales abans d’arribar a meta.

2. FONT SEVALLAR – KM 11 (Curta i Llarga)

La veritat es que us serà dificil de veure-la i el seu raig és mínim, però és la primera font que us trobareu després de la 1a pujada forta. Per arribar al pròxim avituallament encara us quedarà un bon tros, així que podeu reposar si esteu molt trinxats. La font es troba situada al serrat de l’Oriol, a la confluència del termes municipals del Brull, Seva i Viladrau, situada dins d’un bosc d’alzines.

3. FONT DE SANT MIQUEL DELS SANTS – KM 14 (Llarga)

Font dedicada al patró de Vic, situada al camí de Sant Segimón, just a sota del Turó de Collsaprunera. Passat el 2on avituallament situat al Coll de les Tres Creus (a 50m del Santuari), la trobareu a uns 400 m. a peu de pista. Una de les fonts amb més raig. La veureu, però no creiem hi feu parada ja que teniu massa a prop de l’avituallament.

4. FONT CLARETA – KM 15,7 (Llarga)

Dedicada al pare Claret (plantador de la Creu de Matagalls) al 1958, erròniament anomenada Font del Pla de la Gavarreta en algunes guies, ja que es situada en aquest petit pla, tot just sota el majestuós Pla de la Barraca. La font es veu fàcilment gràcies a una gran fita de granit de 3m d’alçada que marca l’emplaçament.

5. FONT DELS CIMS – KM 17,8 (Llarga)

La font és una de les més altes del Montseny, i és a sols 500m del cim de Matagalls. Es pot considerar l’origen de les aigües del torrent de l’Erola. També erròniament anomenada Font del Prat Xic, que és on esta emplaçada. Dedicada a Josep Mª Folch i Torres. La font que més raja i on segurament fareu parada ja que es troba després de la 2a pujada forta del recorregut.

6. FONT DE MATAGALLS – KM 23 (Llarga)

Històrica font identificada ja per Artur Osona al 1879. La font és situada a la capçalera del Torrent de Matagalls (després torrent de l’Oratori), per sobre del Pla dels Ginebres, a tan sols 600m. de la Creu. Segurament la font més esperada ja que veniu de fer la darrer pujada forta del recorregut. Després de veure aigua… gassss! Tot baixada!

7. FONT DE CAN BOSC – KM 17 (Curta) o KM 28 (Llarga)

La font és dins d’una volta de totxo excavada a la terra amb bancs de pedra a cada costat. Can Bosc és actualment un nucli deshabitat però històricament molt important, ja que en el cens de 1340 estava inclòs entre els 82 masos identificats al terme municipal de Viladrau.

8. FONT MAS MOLINS – KM 18 (Curta) o KM 29 (Llarga)

A 35 minuts caminant de la Plaça, i en direcció a l’ermita de l’Erola, després de creuar la riera pel pont del Moli de Baix, passem per davant de Mas Molins on ho trobarem la seva font.

9. FONT DE LA GERMANA JOSEFA – KM 19,9 (Curta) o KM 29,9 (Llarga)

Abans de la seva reconstrucció anomenada Font de la Rectoria. Situada al inici del carrer Rectoria, aquesta font és un homenatge de 1979 a la Germana Josefa (Delarmina Díaz i Díaz) de les Dominiques de la Anunciata, que va dedicar més de 50 anys de la seva vida a l’ensenyament de molts viladrauencs. Quan la veieu, no s’us ocurreixi parar, teniu la meta a 50 metres!

10. FONT DE LA PLAÇA MAJOR – KM 20 (Curta) o KM 30 (Llarga)

Degut a la nova configuració urbanística de la plaça portada a terme durant l’hivern 2015, la font ha canviat d’emplaçament i ara es troba situada a l’inici del carrer Pare Claret, a tocar la plaça. Les pedres han estat restaurades, i les inscripcions del darrera repintades. La teniu creuada la meta, a la vorera de l’Església.

OSCAR FARRERONS
Tot el contingut referent a les fonts (textos i fotografies) ha estat facilitat per l’Oscar Farrerons, un amant de la natura i del Montseny en general, però que s’ha convertit en un gran expert en aquesta temàtica.
Si voleu profunditzar més podeu accedir a la seva pàgina web www.fontsdeviladrau.jimdo.com o inclús comprar el seu llibre “El Paradís del Montseny”, un autèntic pou d’informació.
Des d’aquí el nostre agraïment a l’Oscar.
.full-width-633440b3c3cbe { min-height:100px; padding:10px 0 10px; margin-bottom:10px; } #background-layer--633440b3c3cbe { background-image:url(http://www.trailfontsdelmontseny.com/2017/wp-content/uploads/2015/02/bg1900_Miquel.jpg); background-position:left top; background-repeat:no-repeat; position: fixed;; }