LES 19 FONTS DE LA CURSA LLARGA

1. Font de Mas Molins

2. Font dels Avellaners

3. Font de l’Or

4. Font de Matagalls

5. Font del Cims

6. Fonts dels Bisbes

7. Font Rosa

8. Font Freda

9. Font de Coll Pregón

10. Font de Llops

11. Font de l’Avet Blau

12. Font Xiri

13. Font Rupitosa

14. Font de la Teula

15. Font dels Avellaners

16. Font de les Amatistes

17. Font dels Vernets

18. Font de la Germana Josefa

19. Font de la Plaça Major

1. FONT DE MAS MOLINS (KM 24,5)

A 35 minuts caminant de la Plaça, i en direcció a l’ermita de l’Erola, després de creuar la riera pel pont del Moli de Baix, passem per davant de Mas Molins on ho trobarem la seva font.

2. FONT DELS AVELLANERS (KM 6,5)

Davant del portaló de la Sala Nova,  agafem un petit corriol a l’esquerre cobert d’avellaners i caminem uns 300 metres mes fins trobar una magnífica taula feta d’un roda de molí sota el peu d’un impressionant faig. A les feixes de sota, a uns 10 m, podrem prendre la freda aigua d’aquesta font.

3. FONT DE L’OR (KM 7,9)

Diu una antiga llegenda del segle XIX que a la nit de Sant Joan en aquest indret sortien les fades d’aigua (paitides) a cantar belles cançons. Observar el magnífic castanyer que dona ombra a la font; no és un exemplar estrany, doncs estem en ple cor de la Castanyeda Gran de Can Gat.

4. FONT DE MATAGALLS (KM 9,7)

Històrica font identificada ja per Artur Osona al 1879. La font és situada a la capçalera del Torrent de Matagalls (després torrent de l’Oratori), per sobre del Pla dels Ginebres, a tan sols 600m. de la Creu.

5. FONT DELS CIMS (KM 10)

La font és una de les més altes del Montseny, i és a sols 500m del cim de Matagalls. Es pot considerar l’origen de les aigües del torrent de l’Erola. També erròniament anomenada Font del Prat Xic, que és on esta emplaçada. Dedicada a Josep Mª Folch i Torres

6. FONT DELS BISBES (KM 12,7)

EL caminet que ens porta a la font travessa una majestuosa fageda i ressegueix des de dalt tot el Torrent de Rentadors. A 1300m. de l’inici del corriol baixem fins al llit del torrent i trobem aquesta font feta de granit.

7. FONT DE LA ROSA (KM 12,8)

Situada a la capçalera del torrent de Rentadors, prop del Collet de Llops. El broc de la font és una bonica rosa d’acer, i la pica un tronc buidat per a l’ocasió. Al mur de pedra hi ha dos “pergamins” metàl·lics, un d’ells amb un poema de l’homenatja’t Joan Colom.

8. FONT FREDA (KM 12,8)

El conjunt de la Font Freda i la Font de la Rosa també apareixen denominades com Fonts del Collet dels Llops (al plànol de l’Alpina), i foren restaurades al 2005 amb el suport de l’Ajuntament de Tona. Feta a partir d’un mur de pedra escantonada que forma un banc a banda i banda. Al 2010 el broc encara era un llibre obert de ferro amb una ploma a sobre.

9. FONT DE COLL PREGON (KM 15,2)

Font dedicada a Jaume Bofill i Mates, patrocinada per a Delmiro de Caralt (Amics de l’Aplec) l’any 1960. Al 1979 fou restaurada i ampliada. Es situada a 5 minuts en direcció sud de Coll Pregon. La font és formalment al terme municipal del poble del Montseny.

10. FONT DE LLOPS (KM 18,6)

La font rep el nom pels últims llops (dues femelles i tres mascles) abatuts al Montseny a les darreries del segle XIX. La Font de Llops fou patrocinada per Àngel Rabat i Graugés juntament amb l’Associació d’Amics del Montseny l’any 1986.

11. FONT DE L’AVET BLAU (KM 19,3)

Aquesta senzilla font es troba al camí entre la font de Llops i la Rupitosa. És un font del 2009, sense menció en cap llibre ni plànol (excepte en “El paradís del Montseny) . La Font de l’Avet Blau mai s’asseca, sempre raja oferint la seva fresca aigua.

12. FONT D’EN XIRI (KM 19,3)

La font d’En Xiri està situada a tocar la Font de l’Avet Blau, just al creuar el Sot Mal, a peu del camí que ens porta cap a la Font Rupitosa. La Font d’En Xiri es dedicada a Lluís Ma. Xirinacs (1932-2007), polític pacifista, doctor en filosofia, sacerdot, senador constituent i autor català.

13. FONT RUPITOSA (KM 20,2)

Algú afirma agosaradament que el nom de la font té origen en aquesta visió cap al nord, doncs la font és orientada cap a Rupit. Altres afirmen que el nom prové del llatí “rupes” (roca), en honor del gran penyal d’on sorgeix la font que brolla vigorosa i fresca.

14. FONT DE LA TEULA (KM 22,6)

Font molt desconeguda, situada entre el corral de Can Bosc i el Torrent de l’Erola. Fins l’agost 2012 la Font de la Teula estava colgada i plena d’esbarzers. Ara neta i podeu veure amb paciència l’aigua que s’esmicola per la paret vertical.

15. FONT DELS AVELLANERS (KM 6,5)

Davant del portaló de la Sala Nova,  agafem un petit corriol a l’esquerre cobert d’avellaners i caminem uns 300 metres mes fins trobar una magnífica taula feta d’un roda de molí sota el peu d’un impressionant faig. A les feixes de sota, a uns 10 m, podrem prendre la freda aigua d’aquesta font.

16. FONT DE LES AMETISTES (KM 25,2)

La font es troba a peu de l’antic camí carreter de Viladrau a Vic que, tot i abandonat des de l’obertura de la nova carretera al 1912, encara és un bon passeig a una i altra banda de la riera Major. Rep el nom de les conegudes ametistes del Montseny, també anomenades pedres de bisbe per ser les que tradicionalment encasten en els seus anells.

17. FONT DELS VERNETS (KM 25,6)

La font rep el nom del nou veïnat urbanitzat a les darreries del segle XX, topònim que alhora recorda els verns que hi havia en aquesta zona d’horts al voltant del torrent que baixava del poble.

18. FONT DE LA GERMANA JOSEFA (KM 26,1)

Abans de la seva reconstrucció anomenada Font de la Rectoria. Situada al inici del carrer Rectoria, aquesta font és un homenatge de 1979 a la Germana Josefa (Delarmina Díaz i Díaz) de les Dominiques de la Anunciata, que va dedicar més de 50 anys de la seva vida a l’ensenyament de molts viladrauencs.

19. FONT DE LA PLAÇA MAJOR (KM 0, KM 26,2)

Degut a la nova configuració urbanística de la plaça portada a terme durant l’hivern 2015, la font ha canviat d’emplaçament i ara es troba situada a l’inici del carrer Pare Claret, a tocar la plaça. Les pedres han estat restaurades, i les inscripcions del darrera repintades.

OSCAR FARRERONS
Tot el contingut referent a les fonts (textes i fotografies) ha estat facilitat per l’Oscar Farrerons, un amant de la natura i del Montseny en general, però que s’ha convertit en un autèntic expert en aquesta temàtica.
Si voleu profunditzar més podeu accedir a la seva pàgina web www.fontsdeviladrau.jimdo.com o inclús comprar el seu llibre “El Paradís del Montseny”, un autèntic pou d’informació.
Des d’aquí el nostre agraïment a l’Oscar.
.full-width-614a9ba414b93 { min-height:100px; padding:10px 0 10px; margin-bottom:0px; } #background-layer--614a9ba414b93 { background-image:url(http://www.trailfontsdelmontseny.com/2016/wp-content/uploads/2015/02/bg1900_Miquel.jpg); background-position:left top; background-repeat:no-repeat; position: fixed;; }